Разбира се, светът очаква и резултата от изборите в САЩ.

...
 
Разбира се, светът очаква и резултата от изборите в САЩ.
Коментари Харесай

Калина Андролова попиля Кирил и Асен: „Адаптираха се към мрачната страна на властта, срещу които уж трябваше да се борят“

 

Разбира се, светът чака и резултата от изборите в Съединени американски щати. Но даже и Тръмп да получи властта, не е несъмнено дали Демократическата партия в Съединени американски щати няма да задържи дейни своите мрежови кафези на въздействие в всякакви елементи на света, през които да поддържа битката за идеологическа си теория, а точно – глобализация, ремонт на националната властова рамка, надзор върху наднационални структури, институции и процедури, които обезпечават въвеждането на регулации и дерегулации, съобразени с ползите на транснационалния капитал и ловко маскирани през пропагандните технологии като публичен интерес.

Относно случая с Живко Коцев, би трябвало да се подчертае, че корупцията в системата на Министерство на вътрешните работи и други служби по сигурността е доста комплициран феномен, който мъчно се управлява. Когато е в изключително огромни размери, корупцията сигурно кореспондира с обезпечаване на средства за партийни централи или съответни политически водачи, т.е. тя съществува под партиен чадър! Подобен тип корупция изкривява работата на полицията, предизвиква кодекса на мълчанието, основава вътрешноструктурна опозиция против откриване на корупционните закононарушения. Защото кой би докладвал данни за корупция, която се случва със съдействието на управлението и противозаконните дейности ще бъдат заметени от властта?! Няма по какъв начин властта да проверява сама себе си за корупция, която точно тя покровителства! Затова, когато Министерство на вътрешните работи работи в сходен климат на безнравственост и цинизъм, става по-важно да се знае по какъв начин да се скрива корупцията от обществото, в сравнение с да бъде ограничавана.

На съвещанието на краткотрайната комисия за корупция в митниците се изнесоха потресителни данни, потвърдени със СРС-та, за свързаността на контрабандисти с директорката на Агенция „ Митници “, с Министерство на вътрешните работи и с вечеринки в дома на Бойко Рашков. Контрабандист посещава свободно полицията, демонстрирайки близки връзки с управлението в лицето на Живко Коцев, и даже семейства и е гостолюбив, като посреща персонално шефката Петя Банкова пред постройката на Министерство на вътрешните работи. Това е отблъскващ скандал, който няма по какъв начин да бъде захлупен от Политическа партия с баналната имитация, че контрабандни канали постоянно са съществували. Вероятно е по този начин. Но е напълно друго, когато СРС-тата потвърждават тесните връзки на властта с престъпни детайли и реализиране на застъпничество. Толкова груби и очевидни обстоятелства за корупция в МВРвинаги ще провокират доста мощна социална реакция, отвращение и яд, тъй като подкопават въобще легитимността на полицията като система, призвана да опазва реда и законите. Гражданите имат упования за етичност и честност към чиновниците в Министерство на вътрешните работи, и в случай че самото Министерство на вътрешните работи покровителства закононарушения, то тогава всички останали жители може да почувстват задължението си да съблюдават законите на страната като нещо нерешително. След като надзорът върху корупцията е прогизнал от корупция и си прави вечеринки с представители на ОПГ. В редица американски отчети в региона на коруционните практики се извежда тезата, че подаръците, предоставени на полицейски чиновници без значение от тяхната стойност имат влияние върху персоналната преценка на чиновниците в бъдеще, заради което съставляват корупционно държание. Затова полицейските чиновници би трябвало деликатно да преценят дали въобще могат да одобряват дарове, макар че някои дарове биха могли да бъдат просто една откровена признателност за добре свършена работа.

Скандалът с контрабандните канали може и да наподобява съзнателно основан за задачите на предизборната акция. Но без значение от комфортния миг за ГЕРБ и Движение за права и свободи, този скандал се основава на доказателства. И това е доста огромен проблем за Политическа партия. Подходът да се упрекват дребните играчи, като се измества вниманието от партийното застъпничество, няма да сработи. Да разполагаш свои хора на основни позиции в толкоз враждебна политическа среда, те да правят дейности в нарушаване на законите и да очакваш, че в случай че бъдат хванати, няма да гръмне отвесната верига, е наивно. Този изострен корупционен скандал някак завърши опцията Политическа партия да приказват за корупция. Така че ще би трябвало да си търсят друга тематика за предизборната акция, тъй като всякога, когато упоменат думата „ корупция “, ще им се дава отговор с „ контрабанда “.

* Коментарът е авторски и не отразява позицията на публичното радио

Източник: БНР

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР